Fasciatherapie

FASCIATHERAPIE

Fascia is het officiële woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven. Deze vliezen vormen een geheel netwerk in het lichaam en zorgen er voor dat alles met alles verbonden is. Maar niet alleen verbindt het; het zorgt er ook voor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Fascia bevatten veel zenuwuiteinden en als het in een slechte conditie is kan het pijn veroorzaken. Ook kan door verklevingen in de fascia de beweeglijkheid beperkt zijn. Er zijn specifieke behandeltechnieken en oefeningen om de conditie van de fascia te verbeteren.

De fasciatherapeut beheerst deze technieken. Via een speciale onderzoeksmethode FIT (fascia integration techniek) kijkt de fasciatherapeut naar de relatie van uw klacht met eventueel andere (onopgemerkte) problemen. Na het onderzoek vindt er een inventarisatie van de problemen plaats en wordt een behandelstrategie uitgestippeld. Na iedere behandeling vindt er een test plaats om te kijken wat de progressie is van de behandeling. De therapeuten zijn allemaal fysiotherapeuten met minimaal 3 jaar ervaring en zijn opgeleid door Fasciaweb (www.fasciaweb.nl) in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Ongunstige (werk)houdingen, trauma, stress, overbelasting, bewegingsarmoede kunnen leiden tot verstoorde balans in het fasciale netwerk. Triggerpoints, bindweefselverhardingen en -verklevingen kunnen hier het gevolg van zijn. Deze kunnen leiden tot (chronische) pijn, bewegingsbeperkingen, minder efficiënt bewegen en afname van de algehele fitheid.

Wanneer kan een fasciabehandeling toegepast worden?
Deze kan effectief worden ingezet bij:
Pijn – acuut door kneuzing, verrekking van spieren en/of gewrichten.
Pijn – Chronisch (ook bij pijnklachten waarvan de medische oorzaak niet is gevonden).
Sportletsels - acuut en chronisch.
Algemene klachten aan het bewegingsapparaat (Rug, Nek, Schouder, Etc.)
Veranderingen in gevoel, kracht- en coördinatieverlies.
Bewegingsbeperkingen na een trauma/ operatie.
Littekens.